HABERLER
 

Dünya hayran, biz oyuyoruz

    
Mimar Sinan’ın ünlü Rüstem Paşa Camii büyük bir cehaletin kurbanı olmak üzere. Caminin altında bulunan dükkânlara kaçak bodrum katı yapılıyor. Özel mülkiyet olduğu için de müdahale edilemiyor

Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamı Rüstem Paşa tarafından 1561 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan çinileriyle ünlü cami, alt tarafta bulunan dükkan sahiplerinin vurdum duymazlığı nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Ünlü haber dergisi Newsweek tarafından bir süre önce ‘Avrupa’nın en güzel camii’ ilan edilen Eminönü’ndeki Rüstem Paşa Camii’nin altındaki dükkânlara yapılan kaçak bodrum katları tarihi yapının temellerine zarar veriyor.

Çuvalcı, nikâh şekercisi, baharatçı, hırdavatçı, süpürgeci gibi meslek gruplarının yerleşkesi haline gelen cami dükkanlarında tarihi yapının orjinal yapısını bozacak birçok değişiklik yapılmış. Kimi dükkân sahibi yapıya demir kazıklarla tutturduğu ilan tabelasını dükkânının girişine asarken, kimi de ısınmak için yaktığı ateş nedeniyle caminin tarihi taşlarının kararmasına neden olmuş. Dükkânlar arasında bulunan bir lokanta ise üst katında müşterilerine hizmet verirken alt katta bulunan fayanslarla döşediği mutfağında ise satışa sunduğu yemekleri hazırlıyor. Tarihi yapıların bakım ve onarımıyla görevli olan Vakıflar Genel Müdürlüğü Müdürü Ahmet Tanyol, Rüstem Paşa Camii’nde bulunan dükkânlardan yalnızca iki tanesinin vakıflara ait olduğunu, diğer dükkânların özel kişilerin mülkiyetinde bulunduğu için görev alanlarının dışında olduğunu söyledi. Tanyolaç, “Vakıflar bu dükkânlara yasal olarak karışmıyor” diye konuştu.

Rüstem Paşa Cami’ine iki yandan merdivenle çıkılıyor.Cami çinileriyle ünlü. Zaman zaman hırsızların da iştahını kabartan bu çiniler görenleri büyülüyor. Kubbenin eteklerine kadar her tarafı 24 çeşit çinilerle kaplı olan olan camide yaklaşık olarak 2 bin 300 parça çini bulunuyor.

Tarih: 26 Mart 2007 Kaynak: Akşam Yazan: Erdinç Akkoyunlu

İşte Atatürk'ün Gizli Sığınağı (Koliba)
Yeni Adresimize Taşındık...
Kalitemizi Tescil Ettirdik.
446 yıllık Adalet Kasrı müze oluyor
"Eğik minareli cami" 810 yıldır ayakta
Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden
"Dünya Mimarlık Günü” Kutlu Olsun!
Ulus Yeniden Yapılandırılıyor
Dolmabahçe stattaki sesten bile etkileniyor
Allianoi’yi gömerek "koruyorlar"
'AKM'nin yıkımı konusunda acele kararlarımız yok'
Harbiye Kongre Vadisi Tesisleri Uygulama Projesi Onaylandı
Dünya hayran, biz oyuyoruz
Kervansarayın restore ihalesi yapıldı
Edirne'de köprüler restore ediliyor


 

Bu sitede bulunan resimler telif hakları güvencesi altındadır. • İzin alınmadan kullanılamaz, çoğaltılamaz, kopyalanamaz.